CityBarge wint Mobiliteitschallenge

Het Delftse bedrijf CityBarge is winnaar geworden van de Mobiliteitschallenge van het ministerie van IenW. De winnaar wil stadslogistiek verplaatsen van de weg naar het water: CityBarge bouwt aan een autonoom varende elektrische duwboot die speciaal ontworpen is om slimme logistiek over de grachten te benutten. Daarmee worden binnensteden veiliger, schoner en leefbaarder, zo is het idee.

In de finale van de Mobiliteitschallenge, die op 21 april live was te volgen via een webinar, mocht CityBarge de hoofdprijs in ontvangst nemen: een geldbedrag van 20.000 euro en professioneel advies van vakmensen van IenW, RVO, Connekt en Autobinck die de oplossing vooruit helpen. CityBarge voldeed met glans aan de gestelde uitdaging: een briljante oplossing bedenken die duurzaam en circulair reizen of vervoer in de praktijk brengt. Die wedstrijd sprak tot de verbeelding van veel creatieve ondernemers. Maar liefst 52 van hen namen deel aan de challenge door hun mobiliteitsoplossing voor ‘zero-emission’ en ‘slimmer omgaan met grondstoffen’, oftewel ‘leave nothing behind’, in te zenden.

Grensverleggend

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die tevreden terugblikte op de liefst 52 creatieve ondernemers die deelnamen aan de challenge, waren er meer winnaars dan alleen CityBarge. De staatssecretaris sprak haar waardering uit voor de originele en soms grensverleggende initiatieven die de Mobiliteitschallenge had opgeleverd. ‘De deelnemers zijn stuk voor stuk innovatieve ondernemers die niet alleen nadenken over wat er kan, maar vooral over wat ze willen en hoe ze dat mogelijk maken. En daarmee verleggen ze grenzen’, aldus de staatssecretaris, die onderstreepte dat het juist in deze uitdagende tijden belangrijk is om ondernemers een hart onder de riem te steken.

Proefvaren

Tijdens de finale op 21 april mochten de drie beste slimme oplossingen hun idee pitchen: BNA-Battery, Squad Mobility en CityBarge. Voor de verraste Shaun Akse van winnaar CityBarge betekende de winst een vorm van erkenning én een aanmoediging: ‘Ik vind het mooi om te zien dat er voor dit soort innovatieve ideeën zo’n breed platform is. In juni is onze boot gereed om te varen. Later in de zomer beginnen we met een proef. Met deze prijs als aanmoediging willen we zeker nog slagen maken om een nog mooier product neer te zetten!’

Volgens juryvoorzitter Mariëtte van Empel is de oplossing van CityBarge een innovatief staaltje ondernemerschap, met oog voor het verleden. ‘CityBarge doet waar Nederland goed in is: vervoer over water. En zo deden we het vroeger ook’, aldus de juryvoorzitter.

CityBarge

BNA-Battery

Squad Mobility

Aanmoediging

De nummers 2 en 3 van de Mobiliteitschallenge, BNA-Battery (refurbisht accu’s voor elektrische auto’s) en en Squad Mobility (ontwikkelt kleine stadsauto’s die door de zon worden aangedreven), kregen voor hun finaleplaats een geldbedrag van 5000 euro. Ook was er een aanmoedigingsprijs voor Team Solid, dat een nieuw, schoon type brandstof ontwikkelt voor de scheepvaart.

Lex Scheepers, Team Solid

Wil je het webinar terugkijken? Bekijk dan deze video. Voor pitches en meer informatie over de zes halvefinalisten: https://dutchmobilityinnovations.com/spaces/1179/challenges/home