Wereldprimeur voor Utrecht met auto’s als rondrijdende batterijen

Utrecht heeft een wereldprimeur te pakken: het wordt de eerste stad én regio met een ‘bidirectioneel ecosysteem’. Daarbij fungeren de batterijen van elektrische deelauto’s op grote schaal als opslag van duurzame energie, die stadsbewoners direct kunnen gebruiken. Op 28 april ondertekenden onder meer autofabrikant Hyundai, de gemeente Utrecht en het We Drive Solar-consortium de baanbrekende overeenkomst. De auto als rondrijdende batterij.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW sprak in haar videoboodschap van een ‘wereldprimeur’, die past bij Utrecht als koploper op het gebied van elektrische deelmobiliteit en autodelen. Grootschalig bidirectioneel laden (‘vehicle-to-grid’, ofwel van het voertuig aan het net en vice versa) is een mooi voorbeeld van duurzame stedelijke ontwikkeling in de praktijk. Het past ook bij de ambities van het Klimaatakkoord en de City Deal Elektrische deelmobiliteit, aldus de staatssecretaris, met schonere luchtkwaliteit, betere mobiliteit, verminderde parkeerdruk én een bijdrage aan de energietransitie als concrete resultaten.

Laden en ontladen

Hyundai lanceert nog voor de zomer de IONIQ 5, die bidirectionele laadtechnologie aan boord heeft; de auto kan laden en ontladen. De batterij kan dus stroom terugleveren aan het net en kan zo pieken in het elektriciteitsnetwerk opvangen: overdag zonne- en windenergie laden, en ’s avonds ontladen om de wasmachine te laten draaien. Hyundai kiest voor Utrecht, omdat de stad inmiddels bijna 500 bidirectionele laadpalen heeft en daarmee als eerste stad over een groot, geschikt netwerk beschikt. Hyundai en We Drive Solar testen nog voor de zomer het bidirectioneel laden op de laadpalen in Utrecht en regelen de integratie in het autodeelsysteem van We Drive Solar. Na de zomer worden de IONIQ 5’s in Utrecht geleverd; begin 2022 moeten er 150 bidirectionele deelauto’s in Utrecht rondrijden. En daarmee wordt Utrecht de eerste ‘bi-directionele regio’ ter wereld.

Navolging

In het samenwerkingsverband We Drive Solar werken bedrijfsleven (onder andere softwarebedrijven en verzekeraars), corporatie, wetenschap en overheden samen. “Hyundai, We Drive Solar, Utrecht en de andere betrokken partijen zetten hiermee een nieuwe standaard”, aldus de staatssecretaris, die de hoop uitsprak dat het Utrechtse voorbeeld navolging krijgt op andere plekken in het land. “Want elektrische mobiliteit is ons vervoersbewijs naar een schonere en leefbare toekomst.”