‘Ladders tegen wolken’: doe-boek voor vernieuwers

‘Een aanrader, eyeopener!’, ‘Het eerste toegankelijke boek over de praktische kant van systeeminnovaties’ en ‘Feest der herkenning!’: het onlangs verschenen boek ‘Ladders tegen wolken’ van Hans Bakker, Dirk-Jan de Bruijn en Michiel Jak oogst lovende recensies van lezers. De auteurs putten bij het schrijven van hun boek volop uit hun eigen (IenW-)ervaring.

Onder de prikkelende titel ‘Ladders tegen wolken’ prijkt de onderkop ‘Excelleren in het 5e innovatietijdperk’. De auteurs hebben alle drie ruime ervaring met systeeminnovaties, en dat was ook precies de reden waarom de publicatie er moest komen, aldus Dirk-Jan de Bruijn. ‘Met z’n drieën pratend bedachten we dat we onze lessons learned graag wilden delen met anderen. Systeeminnovaties zijn vaak taaie vraagstukken. Daarom hebben we ruim aandacht besteed aan die praktijkervaringen, die we hebben getoetst aan gangbare managementtheorieën.’

Super EcoCombi

Voor mensen die werkzaam zijn in de sector mobiliteit, zullen de vier praktijkcasussen die in meerdere hoofdstukken terugkeren (Connected Transport, Modal Shift, Super EcoCombi en MONO-zakelijk) bekend in de oren klinken. Toch is het geen exclusief mobiliteitsfeestje, zegt De Bruijn: het boek is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in complexe systeeminnovaties, of het nu gaat om transities in energie, klimaat, mobiliteit, veiligheid of zorg. Ook zijn de verhalen van de auteurs getoetst aan de ervaringen van tien innovatietoppers, onder wie klimaatcommissaris Peter Glas en Constantijn van Oranje. Die ervaringen komen in interviewvorm terug aan het einde van elk hoofdstuk.

Skiën in de mist

‘Ladders tegen wolken’ (de ladder staat voor houvast, de wolken voor onbekende vergezichten) is zeker geen ‘kookboek’ of ‘handboek soldaat’, schrijven de auteurs. Het is meer een inspiratie- en doe-boek, waarbij lezers kunnen leren van bewezen successen en gemaakte fouten die de auteurs ook onverbloemd benoemen. Opvallend is verder dat het boek makkelijk leest, met relativeringsvermogen (‘als kwartiermaker in wording moet je ook een beetje je eigen baan creëren en met de pet in de hand gesprekken gaan voeren in het veld’), sprekende vergelijkingen en beeldspraken (‘innoveren is soms als skiën in de mist’). De Bruijn: ‘Het boek is gebaseerd op de praktijktheorie, gebaseerd op de mix van gangbare managementtheorieën én praktijkervaring, maar om het herkenbaar en leesbaar te houden, gebruiken we graag af en toe een kwinkslag.’ En voor lezers met veel interesse en weinig tijd: in hoofdstuk 7 (‘Lessons Learned’) staan in vogelvlucht de belangrijkste bevindingen en ‘acht tips voor succes’.

‘Ladders tegen wolken’ is verkrijgbaar via Publiek Denken (publiekdenken.nl) en bol.com; €20.

image